Kvicksunds Maltwhiskyklubb

 

 

 

 

 

 

Regioner

 

 

I whiskysammanhang brukar man dela in Skottland i fyra geografiska regioner.

Gränsen mellan högländerna och lågländerna går från Greenock i väster över till Dundee i öster. Till högländerna hör ön Islay och Campletown, men de räknas ändå som egna regioner. Speyside i högländerna är ett av de viktigaste områderna.

 

Lowlands


I Lowlands (lågländerna) mellan Glasgow och Edinburgh är det graindestillerierna som dominerar. Det är stora fabriker där tillverkningen sker, och är i hög gradautomatiserad, och ligger oftast i närheten av någon hamn för att underlätta transporterna. Lågländerna har också fyra maltdestillerier som har en egen stil, ljus och lätt. Den genomgår ofta tre destillationer, på samma sätt som den Irlänska whiskyn.

 

Highlands


I Highlands (högländerna) ligger de flesta maltdestillerierna, nästan hundra om man räknar även dom som för tillfället ligger i malpåse. Högländerna kan i sin tur delas upp i mindre områden:
- Skye, Jura och Mull - öarna i väster. Där tillverkas en whisky som har starka stråk av hav.
- North Highlands (norra högländerna) med Orkneyöarna.
- Speyside i hjärtat av högländerna där de flesta destillerierna ligger. Whiskyn härifrån är elegant och harmonisk. Glenlivet är den mest kända.

 

Islay


På Islay, den stora ön utanför Skottlands västkust, finns det åtta destillerier.Whiskyn härifrån är kraftfull med påtaglig röksmak och havsdoft, men har ändå stora variationer sinsemellan.

 

Campletown


Staden Campbeltown ligger på södra delen av halvön Kintyre bara några kilometerfrån Irland. För hundra år sedan hade staden mer än trettio destillerier, men nu är det bara två kvar. Campbeltown är emellertid fortfarande en region att räkna med,och whiskyn härifrån skiljer sig påtagligt från övrig skotsk whisky.

 

(fakta är taget ur boken "All världens Whisky")

 

 

Känt citat:

 

"Stjäl aldrig en annan mans hustru, och vattna aldrig hans whisky."


Anonym

 

 

 

(större karta- klicka på den)

 

 

 

 

 

 

 

Kvicksunds Maltwhiskyklubb © 2010